Wat is het doel van vochtregulatie in gebouwen

Wat is het doel van vochtregulatie in gebouwen

vochtregulatie

Je merkt het verschil wanneer je binnenkomt. Sommige gebouwen voelen comfortabel en schoon aan, terwijl andere te warm zijn, de verf van de muren pellen en over het algemeen doordrongen zijn van onaangename geuren. Dit komt waarschijnlijk door een verschil in de vochtigheidsregeling in die gebouwen.

Over het algemeen suggereren wetgeving en literatuur dat de relatieve vochtigheid van een gebouw tussen 20% – 60% moet zijn (bij een omgevingstemperatuur van 15 – 25 ° C), met een dauwpunt van 7 – 9 ° C. Inclusief vochtregulatie in gebouwen in wetgeving en modern gebouwontwerp zijn omdat het een vitale rol speelt in comfort, gezondheid, veiligheid en de structurele integriteit en levensduur van bouwmaterialen of objecten in gebouwen (meubels, kunst, enz.).

Het doel van vochtregulatie in gebouwen is daarom drieledig:

Comfort

Comfort

Mensen zijn over het algemeen meer bezig met temperatuur dan met luchtvochtigheid als het gaat om hun comfort. Om deze reden reguleren veel gebouwen alleen de temperatuur, zonder rekening te houden met de vochtigheidsregeling. Relatieve luchtvochtigheid is echter een groot deel van comfort. Dit is deels te wijten aan een hoge luchtvochtigheid die leidt tot slechte IAQ vanwege microbiële groei (zie hieronder), maar ook aan het effect dat de relatieve luchtvochtigheid heeft op het thermisch comfort; Luchttemperaturen die comfortabel zouden zijn bij een lage relatieve vochtigheid kunnen onaangenaam worden bij een hoge relatieve vochtigheid omdat de efficiëntie van de verdampingskoeling aanzienlijk daalt. Als gevolg hiervan dient de vochtigheidsregeling om het comfort van de inzittenden te optimaliseren, waardoor de concentratie, het humeur en de werkethiek worden verbeterd.

Gezondheid en veiligheid

Natuurlijk, zoals hierboven vermeld, behoren gezondheid en veiligheid tot het comfort. Het zijn echter ook zaken die buiten het comfort vallen, inclusief het feit dat ze een financieel probleem zijn; Werknemers die opstijgen omdat ze ziek zijn, kunnen een aanzienlijk monetair verlies opbouwen. Bovendien zullen gezonde inzittenden, net als comfort, beter presteren.

De beheersing van de relatieve vochtigheid in gebouwen heeft een grote invloed op gezondheid en veiligheid door de directe relatie tussen vochtigheid en microbiële groei (en dus de kwaliteit van de binnenlucht). Een gecontroleerde relatieve luchtvochtigheid kan de verspreiding van microben die bouwmaterialen beschadigen, sporen die leiden tot allergische reacties of ziekten veroorzaken (sommige pathogene bacteriën gedijen bij hoge luchtvochtigheid) aanzienlijk verminderen.

Onderhoud van bouwmaterialen

 

Over het algemeen kan het handhaven van een te lage relatieve vochtigheid er ook toe leiden dat water in gebouwen binnendringt (door een voldoende tekort aan waterdamp te creëren tussen binnen en buiten een gebouw om water door de buitenste ‘behuizing’ te laten stromen), waardoor het gebouw materialen raakt door corrosie, en laat de groei van microben toe zoals hierboven besproken.

Conclusie

Natuurlijk wordt elk van deze niet alleen bepaald door de relatieve vochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid omvat inderdaad slechts een deel van de internationale codes voor IAQ. HVAC-systemen worden steeds meer geïntegreerd en complex en reguleren vocht (latente energie), temperatuur (gevoelige energie) en ventilatie. De bijdrage van vochtregeling is echter van vitaal belang voor het gebouw en zijn gebruikers.

Leave a Reply